Om Järvsö

Järvsö, en idyllisk by belägen i det vackra landskapet Hälsingland,

Järvsö är en plats som erbjuder friluftsliv, outdoor, en rik kultur, naturupplevelser och en genuin atmosfär som få andra platser kan mäta sig med. Med sina cirka 2 400 invånare är Järvsö en av de mest charmiga orterna i Hälsingland, och den har mycket att erbjuda både besökare och lokalbefolkning.

Järvsö är en plats där gammal kultur möter mer moderna aktiviteter som MTB-cykling och skidåkning och där naturens skönhet står i fokus året runt. Oavsett om du är intresserad av historia, äventyr, skidåkning, MTB-cykling, vandring, mat eller bara vill koppla av i en vacker miljö har Järvsö något att erbjuda. Järvsö är en pärla i Hälsingland som lockar besökare med sin charm och sin mångfald av aktiviteter och upplevelser. Året runt. 

Järvsö är öppet sommar såväl som vinter =  året runt

Järvsö är en kokande gryta året runt. Vintertid är det en destination för skidåkande familjer och konferenser. På sommaren är Järvsö en kombo av familjer, par, kompisgäng och konferenser som gillar att cykla MTB, vandra, paddla på älven och forsen eller njuta av kultur och natur.

Restauranger i Järvsö

När det är dags att stilla hungern kan man njuta av lokala delikatesser på någon av byns restauranger eller kaféer. Här serveras allt från traditionella rätter med en modern twist, rätter med inslag av lokala producenter i Hälsingland eller underbara pizzor med både internationella och lokala inslag. Många av restaurangerna har öppet året runt. 

I första hand vill vi förstås hälsa er välkomna till vår egen restaurang på Bergshotellet. Öppet varje dag året runt med frukost, fika, lunch och middag. Självklart finns det en massa annat att prova på likaså.

Får vi fresta med matiga galetter och söta crêpes på Järvsö Crêperie? Här har kreatören Malin Näsman (som för övrigt var ansvarig för inredningsarbetet på Bergshotellet tillsammans med Madelene Lodin) skapat en oas nere i byn som är öppen sommartid och en perfekt placerad restaurang för skidåkare på berget precis ovanför Bergshotellet som är öppen vintertid. Vår personliga favorit. Tro oss när vi säger att det även blir barnens favorit!

Eller varför inte äta på traditionella Järvsöbaden som varit pensionat sedan 1935. Järvsöbaden erbjuder traditionell svensk husmanskost både till lunch till middag. På luncherna serveras buffé med kött, fisk och vegetariskt alternativ. Till middag serveras inlagda sillar, ostbricka, soppa, varmrätt och förstås dessert.

Är ni en grupp på minst 8 personer och är sugna på en kulinarisk intim upplevelse med en 6-rätters avsmakningsmeny i privat matsal ? Då vill vi varmt rekommendera Peter Brolin Gastronomi som finns på Järvsö Lodge. 

I övrigt finns det gott om caféer och restauranger i Järvsö. Järvsö Lanthandel, Järvsö Gårdsbageri, Tattinger Champagnebar, Gårdsrestaurangen på Stenegård, Anders-Pers Fikabod, Toppstugan Eftertanken, Nomad Burgers och många fler. Utbudet och variationen är stort. Smaklig spis!

Aktiviteter för alla

Järvsö är ett paradis för den som älskar friluftsliv. Förutom MTB-cykling, skidåkning och vandring erbjuder området fiske och paddling i de kristallklara sjöarna och älvarna. För den som är intresserad av hästar finns det möjlighet att rida i vacker natur.

Kultur och tradition

Hälsingland är känt för sina vackra och välbevarade Hälsingegårdar, och Järvsö är inget undantag. Här kan man uppleva den rika kulturen och traditionerna som präglat byn i generationer. Många av gårdarna är öppna för besökare, och det är en unik möjlighet att få insyn i det gamla bondelivet. På sommaren arrangeras även konstvandringar där besökarna kan beundra lokala konstnärers verk.

Besök Stenegård som passar både barn och vuxna med sina hantverksbutiker, sin årliga julmarknad, barnens Stenegård eller varför inte besöka Lill-Babs Museum. Missa inte Järvsö Kyrka, Hälsingegårdarna Kristofers respektive Karlsgården eller den levande fäboden Svedbovallen.

Glöm inte bort att besöka några av Järvsös konstnärer, konsthantverkare och kreatörer. Madelene Lodin som är formgivare, inredare och silversmed som har en öppen smedja med butiksförsäljning under sommarmånaderna. Eller varför inte besöka butiken Hälsingeprägel där man bland annat kan köpa Måleriverkstan Järvsös produkter.

Naturen i Järvsö

Järvsö ligger i Sveriges skogstätaste landskap Hälsingland. Det finns gott om nationalparker, vildmarksparker, sjöar och berg med alla de stora vilddjuren som björn, varg, lo, järv. Genom Järvsö rinner älven Ljusnan med sitt fina bestånd av lax, havsöring, gäddor, abborrar, och gös. Här finns orörda gammelskogar som är en fristad för många ovanliga växter och djur. Det är stor variation i skogarna med tallskog, granskog samt lövskog.

Kända Järvsöbor

Det är många kända personligheter som bor eller har bott i Järvsö. Lill-Babs är den mest kända förstås tillsammans med döttrarna Malin Berghagen och Kristin Kaspersen. Artisterna Andreas Johnson, Tommy Nilsson och Sofia Karlsson är också några fina representanter med koppling till Järvsö. På idrottssidan hittar vi gifta paret Carolina och Patrik Klüft. Patrik äger och driver företaget Järvsöguiderna som hjälper konferenser och privatgäster med upplevelser i Järvsö.

Har du aldrig varit i Järvsö?

Brukar du ta med familjen för skidåkning eller MTB-cykling till Sälen, Kungsberget, Romme, Kläppen, Åre eller Säfsen? Då kanske det är dags att prova något nytt. Det unika med Järvsö, förutom närheten till Stockholm/Mälardalen och sitt utbud av aktiviteter året runt, är att det är så kompakt och enkelt för besökare att ta sig runt mellan våra härliga aktiviteter för skidåkning, cykling, forsen och vandringen. Och kanske viktigast av allt; det är en levande och genuin by med en växande befolkning och med affärer och restauranger som har öppet året runt.

Bo och arbeta i Järvsö

Järvsö lever året runt och är en växande by. Med sin tydliga profil vad gäller sport, friluftsliv, natur och kultur är det ett intressant alternativ för många småbarnsfamiljer som vill lämna storstaden.

Inflyttning sker från Stockholm och andra delar av landet. Med sitt perfekta läge endast 3 timmar från Stockholm fungerar det även att bo i Järvsö även om man fortsätter att arbeta i till exempel Stockholm, Uppsala, Gävle med flera orter. Då tåget till/från Stockholm stannar i Järvsö går det förstås bra att pendla med tåg.

Många arbetar förstås inom besöksnäringen i Järvsö. Men det finns även flera arbetsgivare i andra branscher som till exempel Järvsö Industriplast, Mekanotjänst, Ludvig & Co, Senseair, Trux med flera.

Fakta om Järvsö

  • Järvsö ligger 32 mil norr om Stockholm
  • Via E4 och riksväg 83 går det att köra bil från Stockholm till Järvsö på cirka tre timmar
  • Du kan åka tåg från Stockholm, Uppsala och Gävle till Järvsö
  • Cirka 2 400 invånare
  • Levande by året om
  • Cykla Järvsö har byggt Sveriges mest miljövänliga cykelleder för MTB
  • Järvsöbacken är Sveriges nionde största skidanläggning sett till antal skidåkardagar
  • Järvsö Bergscykelpark är Sveriges andra största cykelpark efter Åre
  • Vildriket är en av Sveriges mest välbesökta djurparker
bilbolaget-bergshotellet-samarbetspartner

Bilbolaget

Bilbolaget är en av Sveriges ledande återförsäljare av Volvo personbilar. Volvos kärnvärden är kvalitet, säkerhet, miljö, livsstil och hållbarhet. Det passar som handen i handsken med vad vi vill erbjuda våra besökare på berget i Järvsö. Intresserad av att köpa en ny Volvo?

Fyll i din E-post nedan

Så får du ett bekräftelsemail du behöver godkänna.

Supertävling! Vinn MTB-cykel från Scott!

För dig som deltar i Järvsö MTB Premiärhelgen 18 maj har du också möjlighet att vara med i en superfin tävling där du kan vinna grymma Scott MTB-cyklar, vi lottar ut en vuxencykel och en barncykel.

Fina cyklar!
Vi lottar ut en Scott Scale 965 till ett värde av 15.995 kr, samt en Scott Roxter 20 barncykel till ett värde av 5.716 kr. Se mer information om cyklarna lite längre ner.

För att delta i tävlingen behöver du:

Hämta ut tävlingsprotokoll vid Cykla Järvsös starthubb för MTB-lederna mellan 09.00 – 09.30 på lördag 18 maj.

Besök sedan följande tre stationer i valfri ordning mellan 09.00-15.00:

Lämna in ditt tävlingsprotokoll senast kl 16.00 i receptionen på Bergshotellet.
Vinnarna dras under vår After Bike 15.30-17.30 på Bergshotellet. Vinnarna presenteras ca kl 17.00. Du måste vara närvarande på plats personligen.

Vi blir extraglada om ni fotar och filmar när ni cyklar, njuter på afterbike och har en härlig tid samt publicerar detta på Instagram (inlägg & stories) med taggarna: #järvsömtbpremiärhelgen @jarvso @bergshotellet @cyklajarvso.