Leisure

Det finns massor av fina besöksmål att upptäcka på cykel i Järvsö och i trakten kring Järvsö. Cykla lugnt och skönt i ditt eget tempo. Besök just dina smultronställen eller upplev nya platser på din cykeltur.

Fyll en picknickkorg med god mat och dryck eller stanna vid gårdar, caféer och restauranger på din cykeltur. Upplev Hälsingegårdarna som finns med på UNESCO:s världsarvslista, cykla i skogen eller stanna till vid en sjö eller tjärn för ett dopp. Eller varför inte bara cykla från Bergshotellet ner till Järvsö Crêperie nere i byn för en god galette och en cider?

Turer och rutter

Långa klackturen, Järvsö

Järvsö - Järvsöklack - Vålsjö - Pallars - Säljesta - Järvsö

Svårighetsgrad: Grön
Längd: ca 25 km.

Denna cykeltur tar dig förbi Hälsingegårdar, längs med Ljusnan, in i skog och upp på berg på asfalt och grusvägar. Och kombinerar både cykling och vandring.

Om du vill kan du börja med en kaffe på Järvsö Crêperie eller ett besök på Stenegård. Du cyklar vidare mot Järvsöklack där du låser och parkerar cykeln. Sen vandrar (Cirka 30 minuter) du upp på toppen av Järvsöklack, njuter av den fina utsikten och äter medhavd picknick.

Cykla sen vidare till Vålsjöfallen som är Hälsinglands högsta vattenfall på 48 meter. Ta dig sen till Pallars där du kan smaka och köpa med dig lokalt producerad ost. Slutligen cyklar du mot Säljesta där det ligger en fin badplats där du får ett skönt dopp i Ljusnan. Slutligen har du en fin väg längs med Ljusnan tillbaka till Järvsö. Avsluta med en vedugnsbakad pizza och något gott att dricka på Bergshotellets stora terrass.

Korta klackturen, Järvsö

Järvsö - Järvsöklack - Järvsö

Svårighetsgrad: Grön
Längd: ca 13 km.

Har du yngre barn och vill göra en kortare tur kanske Korta klackturen passar dig bättre än Långa Klackturen. Något kortare och kan självklart med fördel kombineras med både cykling och vandring. Turen går både på asfalt och på grusvägar.

Färilaturen

Järvsö-Stocksbo-Färila-Sjövesta-Järvsö

Svårighetsgrad: Grön
Längd: 52 km.

En mycket fin cykeltur om du vill cykla lite längre. I Färila finns caféer och butiker. Vill du bada kan du alltid stanna till vid Sortvattnet, som är en djup och fin klarvattensjö. Du cyklar på en asfalterad väg som är lättcyklad i vacker natur.

Torön, Järvsö

Järvsö - Stene - Sanna - Föränge/Vik - Torön - Änga - Förnebo tur och retur

Svårighetsgrad: Grön
Längd: 15–25 km beroende på vart man vänder tillbaka

Denna cykeltur tar dig längs ett böljande odlingslandskap förbi gårdar och levande lantbruk, längs med Ljusnan söderut. Det är mest grusvägar och korta sträckor är det asfalt. Du kan cykla så långt eller kort du vill och vända när du är nöjd, det är samma väg tillbaka.

Om du vill kan du börja med en kaffe på Järvsö Crêperie eller ett besök på Stenegård. Du cyklar vidare söderut längs Ljusnan och tar in på den enkla grusvägen till höger ner mot älven strax efter du passerat Stene Gård. Du kommer fram i byn Sanna och får cykla en kort sträcka på den asfalterade stora vägen mot Föränge. Framme i Föränge/Vik svänger du till höger och du har härlig grusvägscykling igen. Du kommer till Torön som är ett perfekt stopp för ett bad i Ljusnan och ett besök på den mysiga sommarrestaurangen för fika och mat. Fortsätt sen på grusvägen längs älven och njut av det härliga landskapet med Hälsingegårdar och djur som betar. Du kan cykla grusväg i ytterligare någon kilometer och får sedan vända och ta samma väg tillbaka.

Vallsta Runt

Vallsta - Orbaden - Vallsta

Svårighetsgrad: Grön
Längd: 8 km.

Cykling runt byarna Orbaden och Vallsta. Här passerar du ett antal mat och fikaställen. Ett par kilometer följer du älven Ljusnan. Måttlig kupering med cykling passande för hela familjen. Turen utgår från Vallsta dit man tar sig med bil på cirka 20 minuter från Bergshotellet.

Cykelhyra

För att hyra en cykel för din nästa cykeltur så kan du kontakta uthyrarna nedan. Tillsvidare går det endast att hyra cyklar för leisure, MTB/Cross Country och pumptrack via telefon och e-mail. 

Järvsö Bergscykel Park
0651 – 76 91 92
info@jarvsobergscykelpark.se

Järvsö Cykelservice
076 – 800 32 11

Fyll i din E-post nedan

Så får du ett bekräftelsemail du behöver godkänna.

Supertävling! Vinn MTB-cykel från Scott!

För dig som deltar i Järvsö MTB Premiärhelgen 18 maj har du också möjlighet att vara med i en superfin tävling där du kan vinna grymma Scott MTB-cyklar, vi lottar ut en vuxencykel och en barncykel.

Fina cyklar!
Vi lottar ut en Scott Scale 965 till ett värde av 15.995 kr, samt en Scott Roxter 20 barncykel till ett värde av 5.716 kr. Se mer information om cyklarna lite längre ner.

För att delta i tävlingen behöver du:

Hämta ut tävlingsprotokoll vid Cykla Järvsös starthubb för MTB-lederna mellan 09.00 – 09.30 på lördag 18 maj.

Besök sedan följande tre stationer i valfri ordning mellan 09.00-15.00:

Lämna in ditt tävlingsprotokoll senast kl 16.00 i receptionen på Bergshotellet.
Vinnarna dras under vår After Bike 15.30-17.30 på Bergshotellet. Vinnarna presenteras ca kl 17.00. Du måste vara närvarande på plats personligen.

Vi blir extraglada om ni fotar och filmar när ni cyklar, njuter på afterbike och har en härlig tid samt publicerar detta på Instagram (inlägg & stories) med taggarna: #järvsömtbpremiärhelgen @jarvso @bergshotellet @cyklajarvso.