MTB / Cross Country

I Järvsö kan du cykla mountainbike på cross country-leder och trails under april till november. Det finns nybörjarleder och leder för den lite mer erfarna cyklisten. Prova den gröna Järvsöbaden Badtjärnsleden som är knappt 3 km och perfekt för barn och nybörjare.  Eller prova den längre röda Skästraleden på 11 km för dig som vill ha en lite större utmaning. 

Järvsö storsatsar nu på MTB / Cross Country och bygger nu cirka 30 km gröna, blåa och röda leder. Allt ska vara klart i november 2021. Cykla Järvsö AB är ansvarig för planering, byggnation, drift och ledavgifter för att cykla på lederna.

Läs mer på cyklajarvso.se

Här finns cykelleder som passar alla

Järvsöbaden Badtjärnsleden är en perfekt grävd bred, slät och platt led för barn och nybörjare . Skästraleden är en bra led för den mer rutinerade cross countrycyklisten. Leden går på en kombination av grusväg, smala stigar och på maskingrävd led.

Järvsöbaden Badtjärnsleden är en grön nybörjarled på cirka 2,8 km. Perfekt för småbarnsfamiljen eller kompisarna som vill prova på mountainbike i skogen för första gången. Senare i höst kommer vi även inviga en ny blå led, Badtjärns Blåa, på 4 km för de lite mer erfarna cyklisterna. Båda lederna har start och mål en liten bit bortanför hotellet. Det gillar vi!

Tänk på att vara rädd om naturen och de vilda djuren du kan stöta på. Och du, håll dig till de markerade cykellederna är du snäll. 

Ledavgifter för fina och välskötta cykelleder

Vi tar ut en ledavgift för all cykling på våra leder inom mountainbike och cross country. Allt i syfte att kunna underhålla dessa leder på ett bra sätt. I receptionen kan du få information och betala för ledavgifter alternativt kan du Swisha Cykla Järvsö AB på 123 671 4943.

Läs mer på cyklajarvso.se 

MTB | Turer och rutter - Järvsö

Under år 2020 och 2021 investeras det 6 miljoner kronor i nya cykelleder för MTB / Cross Country i Järvsö. Det kommer finnas totalt 35 km led för dig att cykla på i november 2021.

Dessutom kommer man att förbättra befintliga cykelleder och bygga ett nytt nätverk av leder som passar såväl nybörjaren som den mer erfarna cross countrycyklisten. En viktig del i utvecklingsarbetet är förbättrad skyltning och vägvisning.

Redan nu finns flera leder att cykla på för dig. Det finns totalt ca 30 km led i Järvsö och intilliggande Ljusdal dit du kör på ca 15-20 minuter. Järvsö erbjuder i nuläget ca 18 km led och på lederna i Ljusdal finns ca 12 km led.  

Järvsöbaden Badtjärnsleden, Järvsö

Svårighetsgrad: Grön
Längd: 2,8 km

Nygrävd, invigd och öppen! En maskingrävd led för barn och nybörjare som är bred, slät och flack. Perfekt för familjen, kompisgänget och konferensen som vill prova på MTB / Cross Country för första gången. Efter lätt cykling uppför blir det enklare utförskörning med stora svängar. Leden går i vacker skog förbi Badtjärn och över flera broar. Det finns flera genvägar ifall orken tryter. Två rastplatser finns också för en skön paus i skogen. Leden startar vid spårcentralen på syd, nedanför Järvzoo till vänster om nedre parkeringen in mot skogen.

Hokabacksleden, Järvsö

Svårighetsgrad: Blå
Längd: 2 km

En led som fungerar för dig som cyklat några gånger och bemästrar grön led samt även för den något mer rutinerade cyklisten. Leden går på grusväg, stigar och är delvis maskingrävd. Leden startar i hörnet Rödmyravägen/Lustevägen när du passerat samtliga Järvsöbackens parkeringar uppe vid norrliftarna/ankarliftarna.

Skästrabergsleden, Järvsö

Svårighetsgrad: Röd
Längd: 11 km

Skogsled som går på stig och grus där delar av leden är grävd. En omväxlande led på stig, i skog, på väg och i terräng med vacker utsikt. Passar de som tidigare cyklat gröna och blå leder och nu vill ha en större utmaning samt till de mer erfarna cyklisterna. Leden startar på samma ställe som Hokabacksleden i hörnet Rödmyravägen/Lustevägen när du passerat samtliga Järvsöbackens parkeringar uppe vid norrliftarna/ankarliftarna.

Agnesleden, Järvsö

Svårighetsgrad: Blå/Röd
Längd: 3,8 km

Agnesleden är en delvis grävd led på cirka 4,5 km. Den är grävd och sköts av Helsingegården och är kostnadsfri. Om du vill bidra till ledens skötsel och utveckling så kan du swisha valfritt belopp till 1230804898. Leden består av fyra sektioner i varierande natur och varierande svårighetsgrad. Alltifrån bred och smal skogsstig och grusväg samt grävda partier. Du hittar naturliga och byggda hinder i olika svårighetsgrader som till exempel balansspång, drops, stenkistor med mera. Leden startar vid Helsingegården.

Badtjärns Blåa, Järvsö

Svårighetsgrad: Blå
Längd: 4 km

BYGGE PÅGÅR - leden är ännu ej klar. Invigs oktober/november 2020. En rolig grävd led för alla. Från nybörjaren som cyklat vår gröna led Järvsöbaden Badtjärnsleden och som nu vill ha nästa utmaning till den något mer erfarna cyklisten. Leden kommer att gå på stigar och även ha viss höjdskillnad för att ge både uppförsbackar och nedförsbackar. Leden startar vid spårcentralen på syd, nedanför Järvzoo till vänster om nedre parkeringen in mot skogen.

MTB | Turer och rutter - Ljusdal

Vill du ta dig till ”storstan” så kan du köra bil i cirka 20 minuter till Ljusdal där du hittar två fina cykelleder. En för nybörjare och en för dig som cyklat lite mer. Passa på att besöka den fina inredningsbutiken Wahlins Hem på Bokhandlargränd 1 där du kan köpa det senaste i inredning. Njut av kaffe, utvalda delikatesser och vin på La Banca Deli & Vinbar som ligger vägg i vägg med Wahlins Hem.   

Kläppaåsen 4,5 km, Skidstadion Ljusdal

Svårighetsgrad: Blå
Längd: 4,5 km

Slinga på stig, genom skog och på eljusspår som går runt skidstadion. Inslag av rötter och stenar. Det är en lättcyklad slinga med en stigning på ca 50 meter som passar hela familjen. Start vid skidstadion där de första skyltar sitter vid stora viadukten.

Kläppaåsen 7,7 km, Skidstadion Ljusdal

Svårighetsgrad: Röd
Längd: 7,7 km

Något mer utmanande led som går igenom skog och ås. Stigningar som utmanar konditionen och sköna utförslöpor. Har även del steniga partier och naturliga hinder som är lite tekniska. Ledens stigning och fallhöjd är cirka 220 meter. Start vid skidstadion där de första skyltarna sitter vid stora viadukten.

Mer information om MTB

Cross country, XC race, XC, Enduro, trail, mountainbike eller MTB? Kärt barn har många namn. Det som förenar är passionen att cykla på leder, trails, stigar i terrängen och i skogen.

Oavsett vad du kallar det bygger vi leder som ska tillgodose de flestas behov. För nybörjare och familjer i steg ett och för mer erfarna och avancerade cyklister i nästa steg.

Gillar du att cykla XC race med fokus på högsta fart, tävling, jaga dina egna tider och slå tidsrekord? Eller föredrar du XC eller cross country (som av många kallas för MTB eller mountainbike) med leder inriktade på distans och fart men inte så mycket fokus på lek och drops i våra trails, stigar, leder och i skogen? Tillhör du kategorin som älskar att cykla trail med lite mer teknisk cykling med stök och bök längs leder och stigar som är lite mer slingriga och bökiga i skogen? Vill du ha ännu mer action och cykla enduro där du får ditt lystmäte av luftfärder eller till och med cykla uppför berget?

Oavsett vilken kategori du föredrar inom mountainbike är det vår ambition att du i framtiden ska hitta det du söker på våra leder, trails, stigar och i skogen. Och förstås ska trivas både på Bergshotellet och i vår bike park.

Cykelhyra

För att hyra en cykel för MTB / Cross Country så kan du kontakta uthyrarna nedan. Observera att det i nuläget endast går att boka cyklar för Cross Country/Mountainbike via telefon och via e-mail. Dowhillcyklar går att boka online på Järvsö Bergscykel Park. 

Järvsö Bergscykel Park
0651 – 76 91 92
info@jarvsobergscykelpark.se

Järvsö Cykelservice
076 – 800 32 11