MTB / Cross Country

I Järvsö kan du cykla mountainbike på våra cross country-leder och trails under april till november. Vi har nybörjarleder och leder för den lite mer erfarna cyklisten.  Prova den blå Hokabacksleden som är på 3 km eller den längre röda Skästraleden på 11 km. I juli 2020 invigs två nya leder anpassade för familjen med små barn respektive för de mer erfarna cyklisterna. 

Vi storsatsar nu på MTB / Cross Country och bygger nu 35 km gröna, blåa och röda leder. Allt ska vara klart i november 2021. 

Här finns cykelleder som passar alla

Hokabacksleden går på stig och grus. Den är en perfekt led för nybörjare med omväxlande terräng och fin utsikt. Skästraleden är en nybörjarled som även fungerar för den mer rutinerade cross countrycyklisten. Leden går på grusväg, smala stigar och på maskingrävd led.

Juli 2020 inviger vi en ny grön nybörjarled på cirka 2 km. Perfekt för småbarnsfamiljen eller kompisarna som vill prova på mountainbike i skogen för första gången. Senare i sommar kommer vi även inviga en ny blå led för de lite mer erfarna cyklisterna. Båda lederna kommer att ha start och mål en liten bit bortanför hotellet. Det ser vi fram emot!

Dessutom finns det massor av kul stigar att cykla på i Järvsö. Tänk på att vara rädd om naturen och de vilda djuren du kan stöta på.

MTB | Turer och rutter - Järvsö

Under år 2020 och 2021 investerar vi 6 miljoner kronor i nya cykelleder för MTB / Cross Country. Vi kommer att ha totalt 35 km led för dig att cykla på i oktober 2020.

Vi kommer att förbättra våra befintliga cykelleder och bygga ett nytt närverk av leder som passar såväl nybörjaren som den mer erfarna cross countrycyklisten. En viktig del i utvecklingsarbetet är förbättrad skyltning och vägvisning.

Redan nu har vi flera leder att cykla på för dig. Vi har totalt ca 30 km led i Järvsö och intilliggande Ljusdal dit du kör på ca 15-20 minuter. I Järvsö erbjuder vi i nuläget ca 18 km led och på lederna i Ljusdal finns ca 12 km led.   

Hokabacksleden, Järvsö

Svårighetsgrad: Blå
Längd: 3 km

En nybörjarled som fungerar även för den något mer rutinerade cyklisten. Leden går på grusväg, stigar och maskingrävd led. Leden startar i hörnet Rödmyravägen/Lustevägen när du passerat samtliga Järvsöbackens parkeringar uppe vid norrliftarna/ankarliftarna.

Skästrabergsleden, Järvsö

Svårighetsgrad: Röd
Längd: 11 km

Skogsled som går på stig och grus där delar av leden är grävd. En omväxlande led på stig, i skog, på väg och i terräng med vacker utsikt. Passar de som endast cyklat gröna och blå leder tidigare till de mer erfarna cyklisterna. Leden startar i hörnet Rödmyravägen/Lustevägen när du passerat samtliga Järvsöbackens parkeringar uppe vid norrliftarna/ankarliftarna.

Agnesleden, Järvsö

Svårighetsgrad: Blå/Röd
Längd: 3,8 km

Agnesleden är en delvis grävd led på cirka 4,5 km. Den är grävd och sköts av Helsingegården och är kostnadsfri. Om du vill bidra till ledens skötsel och utveckling så kan du swisha valfritt belopp till 1230804898. Leden består av fyra sektioner i varierande natur och varierande svårighetsgrad. Alltifrån bred och smal skogsstig och grusväg samt grävda partier. Du hittar naturliga och byggda hinder i olika svårighetsgrader som till exempel balansspång, drops, stenkistor med mera. Leden startar vid Helsingegården.

Järvsöbaden, Järvsö

Svårighetsgrad: Grön
Längd: 2-3 km

En grävd led för nybörjaren som blir bred och slät. Kommer bli perfekt för familjen, kompisgänget och konferensen som vill prova på MTB för första gången. Leden börjar vid skidstadion några hundra meter nedanför Järvzoo. Ledbygget pågår och den invigs första halvan av juli 2020. Leden startar vid spårcentralen på syd, nedanför Järvzoo till vänster om nedre parkeringen in mot skogen.

Namnlös , Järvsö

Svårighetsgrad: Blå
Längd: 5-7 km

En grävd led för den något mer erfarna cyklisten eller nybörjaren som vill ha nya utmaningar. Leden kommer att gå på stigar och även ha viss höjdskillnad för att ge både upförsbackar och nedförsbackar. Invigs andra halvan av juli 2020. Leden börjar vid skidstadion några hundra meter nedanför Järvzoo. Ledbygget pågår och den invigs första halvan av juli 2020. Leden startar vid spårcentralen på syd, nedanför Järvzoo till vänster om nedre parkeringen in mot skogen.

MTB | Turer och rutter - Ljusdal

Vill du ta dig till ”storstan” så kan du köra bil i cirka 20 minuter till Ljusdal där du hittar två fina cykelleder. En för nybörjare och en för dig som cyklat lite mer. Passa på att besöka den fina inredningsbutiken Wahlins Hem på Bokhandlargränd 1 där du kan köpa det senaste i inredning. Njut av kaffe, utvalda delikatesser och vin på La Banca Deli & Vinbar som ligger vägg i vägg med Wahlins Hem.   

Kläppaåsen 4,5 km, Skidstadion Ljusdal

Svårighetsgrad: Blå
Längd: 4,5 km

Slinga på stig, genom skog och på eljusspår som går runt skidstadion. Inslag av rötter och stenar. Det är en lättcyklad slinga med en stigning på ca 50 meter som passar hela familjen. Start vid skidstadion där de första skyltar sitter vid stora viadukten.

Kläppaåsen 7,7 km, Skidstadion Ljusdal

Svårighetsgrad: Röd
Längd: 7,7 km

Något mer utmanande led som går igenom skog och ås. Stigningar som utmanar konditionen och sköna utförslöpor. Har även del steniga partier och naturliga hinder som är lite tekniska. Ledens stigning och fallhöjd är cirka 220 meter. Start vid skidstadion där de första skyltarna sitter vid stora viadukten.

Ledavgifter för fina och välskötta cykelleder

Under 2020 så kommer vi att börja ta ut en ledavgift för våra leder inom mountainbike och cross country, för att kunna underhålla dessa leder ännu bättre än tidigare. Mer information kommer.

Mer information om MTB

Cross country, XC race, XC, Enduro, trail, mountainbike eller MTB? Kärt barn har många namn. Det som förenar är passionen att cykla på leder, trails, stigar i terrängen och i skogen.

Oavsett vad du kallar det bygger vi leder som ska tillgodose de flestas behov. För nybörjare och familjer i steg ett och för mer erfarna och avancerade cyklister i nästa steg.

Gillar du att cykla XC race med fokus på högsta fart, tävling, jaga dina egna tider och slå tidsrekord? Eller föredrar du XC eller cross country (som av många kallas för MTB eller mountainbike) med leder inriktade på distans och fart men inte så mycket fokus på lek och drops i våra trails, stigar, leder och i skogen? Tillhör du kategorin som älskar att cykla trail med lite mer teknisk cykling med stök och bök längs leder och stigar som är lite mer slingriga och bökiga i skogen? Vill du ha ännu mer action och cykla enduro där du får ditt lystmäte av luftfärder eller till och med cykla uppför berget?

Oavsett vilken kategori du föredrar inom mountainbike är det vår ambition att du i framtiden ska hitta det du söker på våra leder, trails, stigar och i skogen. Och förstås ska trivas både på Bergshotellet och i vår bike park.

Cykelhyra

För att hyra en cykel för MTB / Cross Country så kan du kontakta:

Järvsö Bergscykel Park
0651 – 76 91 92
info@jarvsobergscykelpark.se

Järvsö Cykelservice
076 – 800 32 11